BLOG

Dromen najagen 2/5: dromen omzetten in realiteit

Hoe zit dat nu met mensen die hun dromen najagen? Hier is ie: deel 2 van 5! Na jaren voeten in de aarde, sprong ik dus voor mijn passie. Ik schilderde meer als ooit tevoren. Heel gauw lag er een mega uitdaging op de loer: het combineren van reeds lopende zaken. Zoals wat dan, vraag je? Om er een paar te noemen: mijn dagelijks leven op dat moment, spontane beslissingen met toch wat impact, mijn behoefte om niet als een kip zonder kop kunstenaar te zijn en… nog van dat.

Uitgangspunt nummer één bleef uiteraard de zorg voor onze drie kinderen. Deze waren toen nog echte petotters (dreumesen voor niet Antwerpenaars). In Zwitserland start de kleuterschool pas tussen het 4e en het 5e levensjaar. Qua schooluren hebben kleuters hier verre van een schoolweek, zoals we die in België kennen. De tijd die ik daarnaast sinds midden 2015 in onze zelf opgerichtte liefdadigheidsorganisatie zharity.ch stak was aanzienlijk. We evolueerden volop naar een organisatie met een vaste en uitgebreidere groep vrijwilligers. Daarnaast begon ik te trainen voor een marathon. Het sporten hielp mij om haarfijn te focussen. Het bracht me steevast een gezonde geest in een gezond lichaam. Die marathon, dat was een spontane beslissing met toch wel wat impact, inderdaad. Ja, dat alles vroeg tijd. Beslissen is één ding, dromen concreet omzetten een ander.

En dan, niet als een kip zonder kop kunstenaar zijn, wat bedoel ik daar juist mee? Awel, ik wil niet op mijn zolderkamer blijven schilderen, hopen dat iemand mijn deur open doet en me dan eindelijk ontdekt. Ik vind graag zelf mijn tribe, klanten, partners in de kunst, mentors, creatieve ondernemers, inspiraties in het echte leven en ik omring me graag met mensen die ook in mij geloven en me op uiteenlopende vlakken daarbij ondersteunen. Ik klop liever zelf op andere mensen hun deur. Hallo!!

Orde en overzicht kreeg ik eerst door In vakjes te denken. Ik ben daar vanaf gestapt, want steevast blijkt het een mega dooddoener te zijn voor mijn vrijheid, wanneer ik in in één of meerdere patronen in het dagelijks leven vast zit. Weet je nog dat mijn weg vóór de sprong vol putten en hobbels zat? Zoals je hier ziet, was dat na de sprong nog evenzeer zo. Die hobbels en putten zijn er nog steeds. Het zijn er grotendeels andere (of toch niet?)! Maar opgelucht ga ik verder, want ondertussen heb ik geleerd hoe ik ook deze zelf kan vullen en plaveien. Wat een boost voor mijn vrijheid en vertrouwen!

Hoe doe ik dat dan? Hier komt ie: De realiteit is effectief dat kunstenaars hun eigen carrière moeten sturen. Ja, lees dat nog eens. Er klinkt niks minder romantisch als dat. Ping! Er bestaat geen toverformule of simpel truukje, maar er bestaat wel zoiets als gezond verstand. Straffe uitspraak? Hangt ervan af welke mening je toegedaan bent.

Even een denkoefening. Graag! Het beroep van kunstenaar is een vrij of zelfstandig beroep. Oké, dat is in vakjes denken. Alleszins ben je ondernemend genoeg om voor je droom te gaan. Ja! Of voor dat te gaan waarvan je denkt dat je een verschil kan maken? Ja! Dus ja, kunstenaar zijn is je eigen werk naar buiten brengen en daarvoor toch dingen… ondernemen? Ja! Die vrijheid om zelf aan de touwtjes te trekken en zelf te beslissen waar jij je prioriteit van maakt, is jouw zegen. Elke vrij beroeper, waaronder ook een kunstenaar, wil kunnen leven van zijn of haar werk terwijl ie leeft!

Met als allerbelangrijkste uitgangspunt om daarbij ook je integriteit te bewaren. Dat kan dus, hé!!

Dus, kunstenaar én ondernemend aan de slag gaan: yep!! Toegegeven, vroeger is het anders geweest. We leven wel nu, hoor, en zoals op alle domeinen is de invloed van het digitale tijdperk onmiskenbaar. Oude patronen veranderen hierdoor razendsnel! Ik ben me ervan bewust hoe ik kan slagen als kunstenaar. Goede kunst maken is onontbeerlijk en kunst is subjectief. Misschien ligt mijn werk jou niet? Even goede vrienden! Eerlijk, ongeacht jouw domein, het ondernemen kent objectieve regels. Dat mocht ik ondertussen ook zelf leren. Die regels brengen je waar je zijn wil op korte en langere termijn. Hoe zalig is dit niet? Breng ze je bij en stuur toch gewoon je toekomst zelf! Ja, zoals het jou past. Jij staat aan het roer!

Om mijn dagelijks leven en mijn droom degelijk te verweven in een nieuwe realiteit, zocht ik verder kennis van achter de schermen van kunstenaars, van ondernemers, van believers, van mensen buiten hun comfortzone en van anderen die niet bij de pakken blijven zitten. Ook van sportcoaches, voor mij zijn dat dan specifiek een loopcoach, een kickboxaerobics- en surf- & paddlecoach. Mensen die je lichamelijk vooruit stuwen, doen dat ook mentaal. Kennis vind ik universeel en inzichten zijn dat ook.

De smaak van tegenslagen en succes is voor elk even bitter of even zoet. Mensen die daar vrij over kunnen spreken, hebben wat te vertellen. Ik luister daar graag naar en ik leer daar graag van. De smaak van vrijheid is voor iedereen anders. Dat vul je toch gewoon lekker zelf in. Van mensen die hun eigen kennis en ervaring vol bezieling vrij en openlijk delen, daar leer ik het allerliefst van. Niks geheimzinnigs. Zo ook over dat ondernemen voor ja, een kunstenaar.

Een belangrijk deel van de mosterd ben ik gaan halen bij een Vlaamse Freedompreneur Lien De Pau. Een vrouwelijke onderneemster die vrijheid met stip op nummer één plaatst. In het digitale tijdperk is afstand dikwijls geen beperking meer. Vlaanderen is een broeigebied van creativiteit (hallo daar!) en dat zal het altijd zijn!!! Lien haar droom is om haar eigen kennis en ervaring van haar ondernemer zijn bezield te mogen delen. Dat van die tools om putten te plaveien, dat leerde ik van Lien. Begin 2018 mocht ik in haar opleiding Travak zelf ervaren dat Lien maar al te graag de vleugels verlengt voor zij die de sprong waagden of maar al te graag willen springen. Ook voor zij die liever blijven vliegen en zweven dan (te dikwijls) tegen de grond te smakken en zich wanhopig af te vragen waarom ze er toch ooit aan begonnen zijn?

Ben je als het ware ook zo eigenzinnig als ik om je mosterd te gaan halen uit de mosterdpot van jouw voorkeur? Ha, ha, ha!! Lien start komende vrijdag 18 januari een Reclaim your freedom-feestje. 6 tools om vaker je goesting te doen, die je welgeteld nul euro kosten, je je rug doen rechten en het stof van je schouders doen stuiven. Kijk eens hier!!

Wat een reis is dit toch! Ja, ik ga voor mijn passie. Mijn vaststelling over het leven nu is dat we tot zover maar één leven hebben. Dat leven is eindig in tijd. Ik ga voor dat wat mijn hart sneller doet slaan. Daarom wil ik er uithalen wat er in zit! Ik vermoed: jij toch ook?! Neem jezelf en je dromen dan gewoon au sérieux. Vragen? Stel ze! Indien niet, lees je binnen een paar dagen mijn volgende blogpost, want hoe zit dat toch met mensen die hun dromen najagen?

Inspirerende groet,

Sige

Link naar mijn website: https://sigenagels.com/

Eerste deel gemist? Klik op volgende link deel 1

of link naar mijn Instagram: https://www.instagram.com/sigenagels/ 

Similar Posts