|

STORY: Dromen najagen 1/5: Sprong (NL)

Hoe zit dat toch met mensen die hun droom najagen? Ik wil jullie graag mijn ervaring delen hoe ik heb beslist om zelf mijn droom na te jagen. Ik neem jullie daarom mee naar een belangrijke momentopname uit juni 2016. Zijn jullie klaar? Want we stijgen op zonder wachttijd. Here we go:

‘Eindelijk! Jihaa! In mijn hele lijf voelde ik het! Ik word kunstschilder. ‘’Gewoon’’! Natuurlijk niet gewoon, maar ik sprong ein-de-lijk op die trein. Schilderen deed ik al sinds 2010. De mentale sprong om voor die job te gaan, die mij gelukkig maakt, nam ik heel bewust en geeft me nog steeds vleugels. Dat het geen platgetreden pad is om in te slaan, wil ik je in 5 stukken tekst vertellen.

Het mentale werk, wel dat is een kluif. Geloven in jezelf is de sleutel. Doe je dit niet, dan lukt het niet! Deze weg zit vol putten en hobbels. Er zijn architecten te over, die zich al ontpopt hebben tot kunstenaars. Yes, let’s do this! Weer een put geplaveid! Die vrijheid en zaligheid van die sprong voel ik nog steeds tot op de dag van vandaag. Voorafgegaan door jaren van twijfel, onzekerheden, omzwervingen langs een hoop weer begraven en overeind gebleven uitprobeersels, ideeën en projecten, is het overduidelijk het beroep van kunstschilder dat me verder stuwt.

Het creëren op zich zit tot in elke cel van mijn lijf. Die urge to create is voor mij dan ook de ULTIEME reden om de weg van schilderen in te zijn gegaan. Aanmoedigingen zijn schouderklopjes van onschatbare waarde. Zoals aanmoedigingen tijdens een loopwedstrijd aan het adres van een renner. Wat men graag vergeet, is dat al massa’s kilometers werden afgelegd. Om je als loper daarbij lichamelijk zo goed als mogelijk voor te bereiden gaat er ook nog een maandenlang trainingsschema aan vooraf. Hiermee ondersteun je ook het mentale werk, want zo heb je echt alles gedaan wat je maar kon doen. Meestal blijkt het mentale werk nog meer op te spelen dan het volbrachte trainingsschema zelf. Daarom, focus, het mentale werk is echt wel een vette kluif en ja, mindset is dus echt wel een klepper van formaat.

Playing small of jezelf allerlei obstakels op je eigen weg sleuren, daar zijn we toch super goed in, zeg. Onbewust en bewust speelt er veel. Hoe krijg je daar een objectief zicht op? Mijn eigen beperkende gedachten zijn daar ook lang een bewijs van geweest. Voor welke stijl ga je gaan? Er zijn toch al schilders genoeg? Ga je ooit je publiek vinden? Hoe ga je je werken verkopen? Daar ga je toch nooit geld mee kunnen verdienen? Hoe ga je naam maken? Ga je naar de academie gaan? Het waren niet eerst mijn gedachten, maar de projecties vanuit mijn omgeving. Die zorgvuldig gekatapulteerde worm in mijn hoofd baande zich een weg door de hersenkronkels, die nog met onzekerheid verweven waren. Het werd ongewild of niet wel een tijd mijn kluif. Eerlijk, die bevestigingen van buitenaf, waar ik onbewust jaren naar op zoek was, die vond ik vooral bij mezelf. Wat was mij dat een verademing en wat een vrijheid!!

Dus ja, dat springen alleen al had massa’s voeten in de aarde! Dikwijls ben ik geneigd te denken dat mensen die niet springen, ofwel goed op hun plaats zitten (echt super, zo! graaf!) ofwel nog niet in de meest onaangename positie beland zijn om effectief met dat knagende gevoel aan de slag te gaan. Want anders zou je wel wat ondernemen! Welke droom koester jij? Denk er eens aan en kijk eens, had je al een beperkend antwoord klaar? Dat bedoel ik, erken stuk voor stuk die belemmerende gedachten, schuif ze opzij en ga ermee aan de slag! Gun jezelf die omwentelingsperiode. Je bent het waard. Iedereen is het dat waard. Er zijn ontelbare creatieve oplossingen voor dingen die eerst on-mo-gelijk lijken. Er gaat wat tijd over. Die tijd heb je nodig. Die tijd had ook ik nodig. Gun jezelf de nodige tijd.

Dus ja, ik ga voor dat waar mijn passie ligt en waar mijn hart sneller van gaat slaan. Mijn vaststelling over het leven nu is dat we tot zover maar één leven hebben. Dat leven is eindig in tijd. Daarom wil ik er uithalen wat er in zit! Ik vermoed: jij toch ook?! Neem jezelf en je dromen dan gewoon aux sérieux. Vragen? Stel ze! Indien niet, lees je binnen een paar dagen mijn volgende blogpost, want hoe zit dat toch met mensen die hun dromen najagen?

Inspirerende groet,

Sige

Voor mijn kunst: klik op portfolio’s

Link naar mijn Instagram: https://www.instagram.com/sigenagels/

Similar Posts