BLOG

Dromen najagen 3/5: Morele verplichting

Hoe zit dat nu met mensen die hun dromen najagen? Hier is ie: deel 3 van 5!

Omdat ik het mijn morele verplichting vind! Hé, wablief? Maar al te graag wil ik onze drie dochters tonen hoe je goed voor jezelf zorgt en hoe je jezelf ondersteunt door wat je doet en zegt. Wat vind je van plezier in het leven? Check! Gelukkig zijn met wat je doet om geld te verdienen? Check! Handen uit de mouwen steken? Check! Inclusief het vertrouwen dat, keuzes maken waar je hart van begint te zingen, ervoor zorgt dat het allemaal goed komt? Yep, altijd! Check! Volop voor jezelf mogen kiezen? Check! Wat op je hart ligt, leren en durven zeggen? Check.

Erop vertrouwen dat je genoeg bent? Ja, check! Maar al te graag! Elk van ons is genoeg! Ik wil dat ze dat voelen. Kinderen zijn veel beter in gevoelens opnemen dan dat ze kunnen geloven dat iets waar is. Wanneer als ouder je gevoelens in lijn liggen met wat je doet, dan merken de kinderen dat het klopt. Dat stuurt hen met vertrouwen, vind ik. Ook al leren ze dat je omgeving een andere mening deelt. Er lijkt mij geen duurzamere manier dan dat ze dit van jongs af aan leren. Dat vertrouwen om jezelf te durven zijn, daar uiting en gevolg aan geven, ja, dat! Dus een concreet voorbeeld willen zijn voor mijn kinderen, dat vind ik van onschatbare waarde. Het is een work in progress en een bewust work in progress.

Je dromen achterna zitten? Omdat ik het ont-zet-tend belangrijk vind om als familie het leven van elke dag kwaliteitsvol en flexibeler te combineren met het verdienen van geld. Onze maatschappij laat dit maar moeilijk vlot lopen, toch? Ik noem het een paar mouwen waar elk gezin een serieuze kluif aan heeft. In samenspraak met mijn man heb ik jaren thuis gewerkt en expliciet de zorg van onze dochters op mij genomen. Een eigen carrière najagen stond bewust op een laag pitje. Ik had er geen behoefte meer aan na het carrière lopen in de bouwsector. In mijn kinderloze bestaan ben ik vol overgave projectleidster van bouwwerven geweest. De grootste werf was er één van 9 miljoen euro. Ook een kluif. Toen was ik een jonge vrouw van dertig, in de bouwsector in een leidinggevende positie.

Vanaf een bepaald moment heb ik een tijd een masker gedragen. Ik was blij dat ik met de zorg voor onze kinderen dat masker eindelijk kon afzetten en opzij kon laten staan. Deze nieuwe tijd was een welgekomen afwisseling, ook al was het een dubbel gegeven. Ik ben eerder vrijgevochten, voor wie dat nog niet wist :). Thuis met jonge kinderen was een aanpassing. Met momenten deed het pijn, want het soms overweldigende gevoel je volledig opzij te schuiven, deed toch wel wat met de vrijgevochten vrouw in mij. Anderzijds genoot ik van die tijd tesamen met mijn kroost. Ik heb die kleintjes bewust kunnen zien opgroeien. Daar ben ik heel blij om! Dat flexibel kunnen omgaan met je tijd, blijf ik waardevol vinden. Eenvoudigweg, er kunnen zijn wanneer het nodig is!

 Nog een reden? Maar ja, gij! Omdat ik de beste versie van mezelf wil zijn voor mezelf en mijn omgeving! Die extra tijd thuis bevrijdde mij onbewust van een hoop verwachtingen, waaronder ik in mijn thuisland blijkbaar gebukt ging. Die hoop verwachtingen, die me tegenhielden om voor mijzelf te gaan, werden me pas hier in Zwitserland duidelijk. Waarschijnlijk was het in om het even welk ‘buitenland’ zo gegaan. Jij kijkt door een andere bril naar de dingen om je heen. Ik had er eerst zelf geen benul van, dus ik begrijp het als je niet meteen kan volgen. Deze tijd gaf me de stimulans, de ervaringen met externen en het inzicht om te gaan waar ik effectief gelukkig van word. Ik kon loskomen van het pad waar ik tientallen jaren aan getimmerd had en dat niet meer het mijne was. Leven buiten het land waar je opgroeit, zorgt ook dat we tijdelijk een minder sociaal gevuld leven hadden, wat ook extra tijd met zich meebracht. Tijd om te vertragen en te verbinden met je zelf. Dus ja, ik doe dit schilderen in de allereerste plaats voor mezelf. Tijd is kostbaar en eindig. Waarom je goesting doen on hold zetten als iets voor na het werk? Of eer je op pensioen bent? Veel te lang! Dat overleef ik niet! Weet je tegen dan nog wel waar je hart van gaat zingen? Al die interessante tijd van vandaag is waar het om gaat!

Nog één? Of course! Omdat ik zelf heb ervaren dat je van niks echt iets waardevols kan maken! Het integreren in een ander land zonder familie en vrienden, alvast toch die dag dat je van het vliegtuig stapt, zorgde ervoor dat ik een nieuwe taal leerde, mezelf en onze familie integreerde in onze nieuwe woonplaats, deelnam aan het verenigings- en sportleven, onze familie en mezelf omringde met nieuwe vrienden, of vanuit het niks met nieuwe mensen onze do-good-feel-good-organisatie uit de grond stampte. Dat lokaal verbinden, dat doet me goed voelen en dan functioneer ik. Die Schweiz, ich komme!!!

Die allereerste keer dat iemand me bewust bijbracht dat je ECHT geld kan verdienen met doen wat je ECHT gelukkig maakt, was in 2014 in Basel via een workshop solderen. Deze werd gegeven door een zekere Mitch Altman. Mitch is de oprichter van Hacker Spaces wereldwijd. Ik zet er twee keer heel expliciet het woordje ‘echt’ bij. Lees de voorgaande zinnen gerust een paar keer opnieuw. Wie is die inspirerende Mitch? Zie hier: https://www.innovationiseverywhere.com/interviewing-mitch-altman-hackerspaces-love/ Solderen? Ja, zo met een soldeerbout, hé. Daarmee aan de slag gaan, was lang geleden! Met het oog op tijd voor mezelf, dacht ik dat dat het enige was dat ik die avond ging doen. Wat ik niet doorhad, was dat er een krachtig zaadje werd geplant, waarvan ik niet wist dat het op korte tijd zo fel kon groeien!

De tweede keer dat iemand me bijbracht dat je als goestendoener kan leven en er geld mee kan verdienen was in 2017 met Lien De Pau. Hier is Lien in een vervlogen Café Corsari https://www.youtube.com/watch?v=AksLV8ktmjI. Omdat ik altijd op zoek ga naar antwoorden, voel ik mij gesteund en goed omringd door inspirerende mensen en eerlijke verhalen. Ik ben dankbaar en ik vind het aanstekelijk tot en met dat die mensen tonen hoe ze in zichzelf geloven, dat ze zichzelf laten zien en om hun passie delen. Op sociale media volgde ik Zeker van haar Zaak. https://www.facebook.com/ZekerVanHaarZaakByLien/  Over zeer uiteenlopende problemen worden openlijk, al dan niet praktische, vragen gesteld, die door andere ondernemers beantwoord worden. Ik leerde van ervaren onderneemsters die zich onverwacht toch weer bleken vastgereden te hebben, fris begonnen onderneemsters of onderneemsters-to-be-maar-nog-in-bijberoep. Om het even welke sector. Het maakte geen verschil, gedeeld leed maakt dagelijkse problemen hapklaar. Hun afgelegde weg naar vrijheid was supermooi om zien. Laat ik dat net ontzettend verbindend, inspirerend en up-liftend vinden. O waarom denkt een mens als vanzelfsprekend dat we er alleen voor staan?

Dus dromen najagen? Omdat ik me enkel zo kan verbinden met gelijkgestemden. Mijn verhalen brengen mij met mijn achterban, mijn tribe en met mijn toekomstige klanten in verbinding. Wat drijft mij als kunstenaar? You know what you get! Ik breng graag mensen in verbinding met elkaar. Ik apprecieer het als mensen dat op dezelfde manier met mij doen. Ik weet dat velen onder jullie heel gedreven zijn om er uit te willen halen wat er in zit! Respect! Awel, mijn kantelmoment, waar ik zo lang naar op zoek was, kreeg ik door de inzichten, die ik in 2018 via Travak heb vergaard. Deze shift, die deed het gewoon.

Aangezien ik van open en eerlijke communicatie houd, voel ik me vrij om mee te delen dat ik dit jaar affiliate partner ben van Liens Travak Business School. Dat betekent dat ik een commissie ontvang als je je inschrijft via mijn links. Al is er maar één persoon onder jullie, die ik hiermee goed geholpen en gekatapulteerd heb, dan ben ik daar oprecht blij mee! Mocht je me vorig jaar persoonlijk gesproken hebben, is de kans groot dat ik je ook verteld heb wat voor een impact deze ervaringsuitwisseling voor mij had.

De verhalen en mijn dromen in mijn blogposts zijn real, mensen! Die tocht is onvervalst de mijne. Ik geloof in mezelf, ik geloof in die fantastische en eigenzinnige mensen die jullie zijn! Ik geloof in Travak. That’s it!! PS: Er bestaat ook een traject voor mannen!! Op 9 februari start de enige digitale lessenreeks van de Travak Business School van 2019. Freedom, here we come!!

Vragen? Stel ze! Indien niet, kan je binnen een paar dagen mijn volgende blogpost lezen, want hoe zit dat toch met mensen die hun dromen najagen? Maar genoeg geschreven, nu hoor ik heel graag jouw redenen om met je dromen aan de slag te gaan! Laat van je horen!

“Heerlijk toch, het vooropstellen van dat ongeconditioneerde en die vrijheid, waarvan je hart sneller gaat slaan en waar je passie verborgen ligt, ten opzichte van het geconditioneerde met haar zogezegde zekerheid. Het is mijn redding! Luisteren en blijk geven aan jezelf vind ik de moeite. Het is tegelijkertijd een uitdaging in een wereld die continu iemand anders van je probeert te maken. Een wereld die graag dicteert wat, wie en hoe je eigenlijk zou moeten zijn.”

Inspirerende groet,

Sige

Link naar mijn kunstwerkenhttps://sigenagels.com/portfolio/  of mijn website https://sigenagels.com/

Deel 1 gemist? Klik op volgende link dromen omzetten deel 1

Deel 2 gemist? Klik op volgende link dromen omzetten deel 2

Of link naar mijn Instagram:

https://www.instagram.com/sigenagels/

Similar Posts