BLOG

Dromen najagen 5/5: katalysatoren, baby!

Dromen najagen: deel 5. Het laatste deel. Hoog tijd om jou te laten zien hoe ik dat doe. Ik neem je mee in mijn atelier. Je ziet me aan het werk. Ik toon jou de voornaamste hulpbronnen die ik gebruik als ondernemend kunstenaar. Het zijn “mijn katalysatoren”.

Sige Nagels aan het werk in atelier 2018 04 16_Picture Credit: Birgit Mantek
  1. Een eigen website

Hulpbron 1 is deze website. Het was een werk van lange adem, maar sinds juni 2017 staat mijn schilderwerk op het wereldwijde web. Een mijlpaal! Maar een website zonder bekijk heeft minder waarde. Ik deed dan ook twee dingen:

1) Ik liet meteen een advertentie plaatsen. De advertentie stimuleerde me niet enkel als deadline om mijn website klaar te hebben (ik ken mezelf). Het bracht mijn werk ook extra in de kijker.

2) Ik sprak een professionele webdesigner aan (want dit kan toch gemakkelijker?) om mijn landingspagina opnieuw uit te werken. Nog even geduld en alles staat op punt! Extra voordeel; ik bespaarde mezelf tijd om te schilderen en andere zaken te doen die mij gewoon veel beter liggen. Uitbesteden wat een ander beter kan, probeer het ook eens uit. Of doe je dat misschien al?

  1. Een eigen werkplek

Een eigen werkplek is mijn katalysator nr. 2. Dat geldt zeker voor een schilder zoals ik. Ik kon niet zonder een eigen atelier waar ik mijn hersenspinsels de nodige tijd en ruimte kon geven om zich te ontpoppen. Die plek vinden, of beter, creëren, was geen evidentie. Mijn oude woonst kon me die plek niet bieden, dus verhuisde ik met het hele gezin naar een andere woonst met zolder. Over een impact van “mijn droom” op mijn familiale leven gesproken! Maar dat was niet voor niets. Ik had eindelijk die plek waar ik mijn schildersgerief kon laten staan, vrij kon creëren en de draad terug kon oppikken waar ik die had laten liggen. Ik moest niet langer alles opbergen voor wanneer de kinderen van school of van de kribbe terug thuis waren. Verf die de tijd krijgt te drogen, borstels die een paar uur gerust in potten water kunnen blijven wachten, … Organisatorisch fantastisch. Echt, een eigen werkplek, het is een verademing! Geldt dat ook voor jou?

  1. Sociale media

Wat een hulpbron, die sociale media! Ze geven ons toegang tot een wereld die onmogelijk gedachte verbindingen plots mogelijk maakt. Het is en voelt echt ongelooflijk, al de reacties en commentaren die ik via Facebook en Instagram ontvang! Ze bevestigen dat ik goed bezig ben en stimuleren me zo des te meer om mijn eigen weg te gaanZe versterken niet alleen mij, maar ook mijn schilderwerken. Mijn Instagram account heb ik sinds eind 2017. Het biedt me een perfect visueel platform, wat onmisbaar is in “mijn business”. Het is hét kanaal waarlangs ik me kan verbinden met andere kunstenaars en met mijn publiek wereldwijd. Langs welke kanalen boost jij jouw ondernemerschap?

  1. Opleidingen en workshops

Levenslang leren vind ik een must. Ik sta open voor goede tips en staar me niet blind op mijn blinde vlekken. Iedereen heeft ze, ook ik. Opleidingen en workshops brengen ze aan het licht. Ze bevrijden je daarnaast van die beperkende gedachten en versterken je zo in de realisatie van je droom. Een 5-delige sketching workshop gaf mij althans de bevestiging dat ik echt veel beter kan schetsen dan ik van kindsbeen af had gedacht. Gedaan met die beperkende gedachte. En dan is er nóg een meerwaarde. Opleidingen en workshops verruimen je netwerk en heroriënteren het beetje per beetje. Ze heroriënteren het mijne althans meer in de richting van kunstschilders, creatieve generalisten, creatieve onderneemsters. Twijfel niet langer: welke opleidingen staan er op jouw agenda?

  1. Ondernemersplatformen

Verbinding met andere ondernemers – mijn vijfde hulpmiddel. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat! Samen kleine successen vieren werkt boostend, inspirerend en up-liftend. Dat uplifted gevoel werd gigantisch versterkt door me in februari 2018 in te tekenen op een coachingstraject, Travak. Dit programma wordt gestuurd door de Vlaamse freedompreneur Lien De Pau tezamen met haar coaches. Het traject bestaat uit zes modules die je volgt via videomateriaal, 10 weken lang. Die aanpak liet mij toe om in mijn eigen moedertaal, op afstand, op grotendeels mijn ritme te groeien als ondernemer. In de gesloten Travak-facebookgroep kon ik met anderen mijn obstakels voorleggen en successen delen. Ik kon mijn persoonlijke vragen kwijt en raakte zo concreet verder met erg praktische kennis van de specialisten. Vragen zoals “hoe bepaal ik mijn doelpubliek of klantensegment?”. Het coachingstraject deed me er over nadenken. Dat hielp me te beslissen en te focussen.  The real stuff. Travak bracht me ook in contact met andere creatieve onderneemsters en freedompreneurs! Door dat contact leerde ik dat je wel degelijk geld kan verdienen als kunstenaar, ondanks het cliché.

Wil je dit ook? Wil je ook die meerwaarde van Travak aan den lijve ervaren? Alleen deze week (vanaf 4 februari tot en met 8 februari 2019) kan je voor Travak 2019 intekenen. Nu inschrijven, anders is het wachten tot in 2020! Ik zag het als de investering die op lange termijn geld in het laatje brengt. Bespaar jezelf pakken last en zorg heel concreet voor die extra tijd & vrijheid!

  1. Uitlaatkleppen

Tijd voor jezelf, je gezin, … Kortom, tijd voor uitlaatkleppen – mijn laatste waardevolle katalysator. Uitlaatkleppen zorgen voor afwisseling en balans! Dat is belangrijk. Ze brengen je in evenwicht. Hoe zotter ze op het eerste gezicht ook lijken, hoe beter misschien. Vroeger dacht ik zelf bijvoorbeeld lang: “Hallo, wie loopt er nu een marathon? Enkel gekken!!” Intussen vinkte ik er zelf al twee weg: April 2017: check! April 2018: wederom check! De trainingen, die eraan vooraf gingen, versterkten mijn focus en mijn welzijn. Sporten geeft me een klare blik op mijn prioriteiten. De buitenlucht doet me goed. Alle seizoenen in detail ervaren: zalig vind ik dat! In het bos, langs het meer van Zürich,… ik slorp er inspiratie op. Lichamelijk moe, maar mentaal opgeladen, kom ik terug thuis. Nieuw is crawl zwemmen. Sinds kort is surfen daar ook bij gekomen. Tijd doorbrengen met de kracht van de zee. Dat laadt me op en herbevestigt me in wat ik als mens allemaal wel niet kan. Dat gevoel neem ik mee in mijn ondernemerschap. Welke uitlaatkleppen werken bij jou?

Ziezo!! Ik heb gesproken. In vijf delen nog wel. Nu is het aan jou om te gaan voor jouw passie! Om datgene te doen waarvan je hart sneller gaat slaan. Neem jezelf en je dromen aux sérieux. Vragen? Stel ze! En laat je inspireren op mijn website. Benieuwd naar mijn kunstwerken? Bezoek me in Antwerpen in augustus 2019. Wees gerust, ik hou je op de hoogte.

Inspirerende groet!

Sige

Link naar mijn portfolio met recente kunstwerken https://sigenagels.com/portfolio/

Deel 4 gemist? https://sigenagels.com/2019/01/30/dromen-najagen-4-5-practice-what-you-preach/

Link naar mijn instagram:

https://www.instagram.com/sigenagels/

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *